Malaysia Perolehi Slot Automatik Ke Piala ACL 2019 Dan 2020

| |

ma ranking piala aclHong Kong tewas sebentar tadi, makanya melalui kiraan kami Malaysia akan berada di tempat ke-6 MA ranking Zon Asia Timur sehingga penghujung bulan ini. MA ranking pada bulan ini akan digunakan untuk menentukan slot yang diperolehi oleh setiap negara bagi kejohanan Piala ACL dan AFC.

Dengan kedudukan ke-6, Malaysia akan memperolehi satu slot automatik ke peringkat kumpulan Piala ACL dan satu slot prelim #2 yang merupakan perlawanan kelayakan sebelum ke peringkat kumpulan untuk musim 2019 dan 2020. Juara Liga Super 2018 akan berada di peringkat kumpulan dan Juara Piala FA akan mengisi slot prelim #2.

Kemungkinan mata FIFA

FIFA IranFIFA MalaysiaFIFA Hong Kong

Kemungkinan MA ranking

Berdasarkan mata FIFA di atas, mata FIFA yang diperolehi oleh Malaysia dan Hong Kong dibahagi dengan mata FIFA Iran dan kemudian didarab dengan 10%. Inilah mata 10% untuk MA ranking yang diperolehi dari setiap negara ataupun prestasi pasukan kebangsaan.

Lagi 90% mata MA ranking disumbangkan oleh kelab yang terlibat dalam Piala AFC dan juga ACL. Untuk kiraan kali ini, matanya adalah sama seperti bulan lepas kerana kelab dari Malaysia dan Hong Kong sudah tersingkir dari kejohanan tersebut.

Maka, inilah MA ranking yang kami perolehi:

Rumusan dan nota penting

1- Pengesahan ini melalui kiraan kami. Namun kami yakin tidak akan ada perubahan pada ranking cuma pada nilai nombor dan Malaysia akan berada dalam kedudukan ke-6 MA ranking Zon Asia Timur

2- FIFA ranking akan dikemaskini pada 23 November 2017. Kiraan diatas menggunakan ‘Ranking Tools’ yang terdapat dilaman web FIFA.

3- MA ranking akan dikemaskini pada penghujung bulan ini oleh AFC selepas tamatnya perlawanan akhir Piala ACL 2017

Apa kata anda?’

Previous

Dapat Lesen FAM Tak Bermakna Lulus Lesen AFC

Nelo Vingada Sedia Letak Jawatan

Next

Leave a Comment

error: Content is protected !!