Kim Swee Mahu Sasaran Realistik Untuk Malaysia B23

| |

Ketua jurulatih Malaysia B23, Datuk Ong Kim Swee mahu pihak pengurusan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) membuat sasaran yang realistik untuk skuad bimbingan beliau itu.

Memberitahu Berita Harian, beliau menegaskan sasaran realistik perlu di buat bagi saingan Sukan Asia 2018 yang akan berlangsung di Indonesia pertengahan tahun ini.

Bagi beliau, sasaran perlu jelas sama ada pihak pengurusan mahukan skuad terbaik di gunakan atau menampilkan barisan muda untuk pendedahan bagi kelayakan Kejohanan AFC pada tahun hadapan.

“Kita seharusnya realisitik kerana jika kita menghantar pasukan terbaik, sudah tentu kita mahu sekurang-kurangnya melepasi peringkat kumpulan dan mara ke peringkat suku akhir.

“Tetapi jika kita tidak mampu mendapatkan pemain terbaik, kita perlu mempertimbangkan sasarannya kerana kita akan memberi pendedahan kepada pemain berusia 21 dan 22 tahun sebagai persediaan untuk mengharungi pusingan Kelayakan B-23 pada tahun hadapan,” katanya ketika dihubungi.

Mengulas lanjut mengenai perancangan semasa Malaysia B23, Kim Swee berkata skuad muda negara bakal menyertai kejohanan jemputan PSSI di Indonesia.

“Selepas ini, kita akan terbabit dengan kejohanan jemputan PSSI yang akan bermula pada 28 April ini. Kita akan mula berlatih pada 20 April dan itu adalah pelan jangka masa pendek kita buat masa ini.

“Kemudiannya, kita akan melakukan persiapan untuk ke Sukan Asia,” katanya.

Kim Swee turut mahu mencurahkan segala pengalaman beliau menimba ilmu bersama Atletico Madrid ketika membimbing skuad muda negara.

“Ilmu dapat diserap tanpa mengira dari mana ia datang. Apa yang penting adalah kita tahu sama ada boleh atau tidak kita menggunakan corak yang sama di Atletico Madrid dengan set pemain yang kita ada buat masa ini.

“Apa yang baik, saya akan bawa bersama namun apa yang saya fikir belum lagi bersedia untuk diterapkan kepada pemain, saya akan tunggu pada masa yang lebih sesuai,” katanya lagi.

Sumber – Berita Harian

Previous

FAM Terima Perletakan Jawatan TMJ

Cheng Hoe Hadiahkan Kemenangan Kepada TMJ

Next

Leave a Comment

error: Content is protected !!