Empat Perkara Daripada Kemenangan Malaysia

| |

Skuad negara akhirnya berjaya mencatatkan kemenangan selepas begitu lama mengalami kemarau kemenangan.

Bertemu Bhutan, anak buah Tan Cheng Hoe cemerlang membedil lawan dengan kemenangan 7-0 di hadapan ribuan penyokong sendiri di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam tadi.

Berikut kami paparkan beberapa perkara yang di perolehi daripada perlawanan semalam.

1. Zaquan Adha Catat Hatrik

Jika di kenang kembali, Zaquan tidak akan berada dalam skuad Harimau Malaya dalam perlawanan persahabatan ini selepas beliau tidak di senaraikan dalam panggilan awal.

Mujur Tan Cheng Hoe membuat keputusan menggilirkan para pemain dengan melepaskan 14 pemain Johor Darul Takzim dan menambah sembilan pemain baru, Zaquan termasuk dalam senarai tersebut.

Ketua pasukan negara ini cemerlang menyumbat empat gol dalam perlawanan semalam dan sudah lama beliau tidak mendapat sentuhan jaringan bersama skuad kebangsaan. Jaringan beliau tercatat pada minit 19, 36, 39 dan 54.

2. Kemenangan Pertama Tan Cheng Hoe

Sejak di lantik menjadi ketua jurulatih baru Malaysia pada hujung tahun lepas, Tan Cheng Hoe mencipta debut beliau sebagai pengendali kebangsaan pada aksi menentang Mongolia minggu lalu.

Dalam tiga perlawanan yang di lalui, beliau mencatat keputusan seri 2-2 dengan Mongolia, tewas 1-2 kepada Lubnan dan kemenangan pertama beliau hadir dalam kemenangan 7-0 ke atas Bhutan.

3. Kemenangan Pertama Harimau Malaya Sejak November 2016

Kepahitan yang perlu di telan. Skuad negara tidak langsung mencatatkan kemenangan sepanjang tahun 2017 yang lalu. Kalah dan seri sahaja menghiasi kalendar skuad negara.

Kali terakhir skuad negara merasa kemenangan adalah pada 20 November 2016 ketika saingan Piala AFF dengan kemenangan 3-2. Amri Yahyah menyumbat dua gol dalam aksi tersebut.

Semalam akhirnya skuad negara cemerlang membelasah Bhutan 7-0. Kemenangan ini boleh di jadikan titik permulaan kebangkitan Harimau Malaya di bawah pengendali baru.

4. ‘Cleensheet’ Pertama Skuad Kebangsaan

Dalam kemarau kemenangan yang di lalui skuad negara, setiap perlawanan yang di harungi pasti berakhir dengan skuad negara bolos.

Kemenangan semalam lebih lengkap rasanya apabila barisan pertahanan skuad negara cemerlang tidak melepaskan sebarang jaringan.

Previous

Liga Super : Penyokong Kedah Masih Mahukan Marcote

TMJ Bangga Malaysia Menang, Akui Beliau Catat Satu Kemenangan

Next

Leave a Comment

error: Content is protected !!