FMLLP Bakal Tukar Sistem Pemilihan Anugerah Bolasepak Kebangsaan

| |

ramalingam lesen AFCKetua Pegawai Eksekutif Perkongsian  Liabiliti Terhad Bola Sepak Malaysia (FMLLP), Kevin Ramalingam memberitahu  Harian Metro mereka bakal mengubah sistem pemilihan  Anugerah Bolasepak Kebangsaan (ABK) musim hadapan.

Perkara itu bakal di lakukan susulan kehairanan pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail yang melihat ketiadaan wakil pasukan tersebut dalam semua kategori yang di pertandingkan.

Menurut Kevin, perkara itu logik kerana ‘Harimau Selatan’ telah mengondol dua kejuaraan musim ini iaitu Liga Super dan Piala Malaysia.

Guerra antara pemain yang di rasakan sepatutnya ada.

Itu sudah menunjukkan yang pemain pemain mereka begitu menyerlah musim ini. Kevin sebelum ini merasakan sistem ini adalah terbaik namun sebaliknya.

“Sudah tentu akan berlaku pembaharuan dari segi pemilihan, namun berapa banyak, itu belum pasti dengan kita perlu mencari jalan terbaik. Dulu kita ingat ini adalah jalan terbaik dan tidak sepatutnya berlaku berat sebelah seperti ini.

“Namun berdasarkan keputusan (undian), susah untuk mengatakan tidak berlaku berat sebelah kerana terdapat benda yang tidak logik.

“Apa yang dulu kita merasakan relevan atau adil, mungkin ada sedikit ketidakseimbangan. Kita akan duduk semula bagi merangka kembali sistem pemilihan,” katanya.

jdt vs kelantan kunanlanSistem yang mereka gunakan ini telah mereka lakukan sejak mula mula mereka mengurus Liga Malaysia iaitu pada 2015.

Pada peringkat awal jawatankuasa saringan terdiri daripada wakil Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Persatuan Pemain Bolasepak Profesional Malaysia (PFAM), Persatuan Jurulatih Bolasepak Malaysia (PJBM) dan media menyenaraikan 10 pemain bagi setiap kategori sebelum senarai akhir dipendekkan kepada tiga orang.

“Pemilihan kemudian dibuat menerusi undian yang dilakukan kapten pasukan dan jurulatih yang bersaing dalam Liga Malaysia selain pihak media,” jelasnya.

Sumber – Harian Metro

Previous

KLFA Pertahan Hantar 20 Pegawai Ke Australia

Sarawak, Pulau Pinang Mungkin Kekal Dalam Liga Super

Next

1 thought on “FMLLP Bakal Tukar Sistem Pemilihan Anugerah Bolasepak Kebangsaan”

Leave a Comment

error: Content is protected !!